Allt du behöver veta om typ 2 diabetes och lite därtill
Kort om kursen Allt du behöver veta om typ 2 diabetes och lite därtill
Kurstillfälle
För frågor och anmälan till kursen hänvisas till respektive kursgivare. Läs mer under ”praktisk information”.
1. Målgrupp
Nivå
AT-läkare, BT-läkare, ST-läkare
Specialitet
Endokrinologi och diabetologi, Allmänmedicin, Geriatrik, Psykiatri, Beroendemedicin, Internmedicin, Kardiologi, Njurmedicin
Ytterligare information
Kursen riktar sig främst till ST-läkare i allmänmedicin, men är även lämplig för ST-läkare i övriga invärtesmedicinska specialiteter. Kursen kan också vara relevant för ST-läkare i psykiatri och beroendemedicin, då vissa patientgrupper inom dessa specialiteter har hög förekomst av typ 2 diabetes. I mån av plats är också AT-läkare samt nyblivna specialister välkomna.
2. Behovsbeskrivning
Antalet patienter med typ1-diabetes och typ 2-diabetes ökar lavinartad.
Cirka 6 procent av Sveriges vuxna befolkning har diabetes varav ca 90% av de har Diabetes typ 2. Därutöver har en stor grupp personer nedsatt glukostolerans och ytterligare en grupp odiagnosticerad diabetes.
Nya och redan beprövade åtgärder behöver prioriteras och användas på ett balanserat sätt, så att hälso- och sjukvårdens resurser används effektivt. Det är av största vikt med individanpassad behandling och symtomkontroll.
Förutom personligt lidande, leder ökad prevalens av diabetes även till betydande belastningar på samhällsnivå till följd av komplikationsutveckling. En studie utförd vid Örebro Universitet estimerade att kostnaderna för sjukhusvård till följd av komplikationer till typ 2-diabetes översteg 2,5 miljarder kronor år 2016. Kostnaderna kopplat till sjukfrånvaro var nästan dubbelt så höga. Följdsjukdomar i njurar, ögon samt stroke och kärlsjukdom står för mer än hälften av dessa kostnader.
Med tillgängligheten till nya diabetesläkemedel som även har skyddande potential i förhållande till hjärt- och njursjukdom, har våra behandlingsriktlinjer för typ 2 diabetes ändrats löpande över de senaste åren. Detta kräver kontinuerlig uppdatering av behandlande läkare och vi kommer att gå igenom både svenska och internationella riktlinjer kring behandling av diabetes och diskutera val av olika behandlingsstrategier med patienten i centrum. Senaste åren har det tillkommit en möjlighet att förskriva CGM även för vissa patienter med typ 2 diabetes. Vi kommer att gå igenom nuvarande indikationer för glukossensorer vid typ 2 diabetes och tolkning av data från FGM/CGM system.
Med förfinad diagnostik på bas av genetisk forskning kan vi upptäcka fler patienter med monogena diabetesformer som kräver individanpassat uppföljning och behandling. En inte oväsentlig del av dessa patienterna är idag felaktigt diagnosticerade med typ 2 eller typ 1 diabetesdiagnos i många år. Under kursen kommer vi att gå igenom när man ska misstänka andra former av diabetes än typ 1 eller typ 2 och remittera patienter för vidare utredning samt behandling av dessa former med patienten i centrum.
Den nu aktuella ST kursen ska ge den blivande specialisten god kompetens att handlägga patienter med typ 2 diabetes samt stötta i diagnostik i de mer sällsynta diabetesformerna. Kursen syftar också till att stimulera ST-läkarens fortsatta egna lärande.
(Nationella riktlinjer för diabetesvård Stöd för styrning och ledning, Socialstyrelsen)
(Svenska diabetesförbundet)
(Costs of diabetes complications: hospital-based care and absence from work for 392,200 people with type 2 diabetes and matched control participants in Sweden,Johan Jendle, Diabetologia (2020) 63:2582–2594)
3. Kursens mål - förväntat resultat
Övergripande mål
Målet med kursen är att ge deltagarna en bred kunskap om och förståelse för diagnostik och behandling av diabetes mellitus typ 2 för att kunna handlägga patienter med typ 2 diabetes, inleda utredning av diabeteskomplikationer och samverka med andra specialiteter kring diabeteskomplikationer.
Kursen ska även ge en översikt kring differentialdiagnostik inom diabetes med särskilt fokus på monogena diabetesformer.
Resultat för deltagaren
Efter avslutad kurs kommer deltagarna att:
– Kunna beskriva diagnoskriterier för diabetes och kunna ställa diagnosen.
– Kunna beskriva när man bör misstänka typ 1 diabetes och kunna redogöra för när man bör remittera patienten till akutmottagningen.
– Kunna beskriva individanpassade målvärden för behandling av patienter med typ 2 diabetes och vilka undersökningar ingår i årlig kontroll av patienter med typ 2 diabetes och sätta individ anpassade målvärden för behandling av metabol kontroll för patienter med diabetes typ 2 diabetes.
– Kunna beskriva olika behandlingsalternativ för metabol kontroll för patienter med typ 2 diabetes och kunna redogöra för hur man initierar behandling eller optimerar behandling för patienter med typ 2 diabetes.
– Kunna diagnosticera prediabetes.
– Kunna tolka glukossensordata och kunna redogöra för insulinjustering utifrån glukossensordata.
– Kunna beskriva (de vanligaste) komplikationerna för diabetes och redogöra för när man ska remittera patienter till specialistmottagningar.
– Kunna fatta misstanke om monogen diabetes och remittera patienten till specialistmottagning.
– Kunna, i stora drag, innehåll i aktuella internationella riktlinjer för diabetesbehandling.
– Kunna diskutera och kritiska granska viktiga vetenskapliga studier inom typ 2 diabetes som presenteras på kursen.
– Kunna sammanfatta gällande lagar och förordningar för diabetes och körkort.
Resultat för patient och samhället
Med ökad och uppdaterad kunskap hos läkare inom detta område förbättras förutsättningarna att på ett adekvat sätt omhänderta aktuella patientkategorier. Eftersom typ 2 diabetes är ett kroniskt sjukdomstillstånd är det av yttersta vikt med professionellt omhändertagande då detta i sin tur kan förebygga svåra komplikationer – något som är av stort intresse för såväl individ som samhälle.
Delmål för ST angivna av kursgivare
HSLF-FS 2021:8
Allmänmedicin STb2, STc3, STc15
Endokrinologi och diabetologi STb2, STc2, STc3, STc4, STc6, STc8, STc14
Geriatrik STb2, STc2, STc3, STc4, STc10
Internmedicin STb2, STc2, STc3, STc4, STc6, STc13
Kardiologi STb2, STc2, STc3, STc4, STc12
Njurmedicin STb2, STc2, STc3, STc4, STc6
Psykiatri STb2
Beroendemedicin STb2, STc9
SOSFS 2015:8
Allmänmedicin: b2, b3, c3
Endokrinologi och diabetologi: b2, b3, c2, c3, c4, c6, c8, c14.
Geriatrik: b2, b3, c2, c3, c4, c10
Internmedicin: b2, b3, c2, c3, c4, c6, c13
Kardiologi: b2, b3, c2, c3, c4, c12.
Njurmedicin: b2, b3, c2, c3, c4, c6.
Psykiatri: b2, b3.
Beroendemedicin: b2, b3, c9.
4. Program
Bifogad fil
https://kursverktyg.lipus.se/app/uploads/2024/12/program-lipus-kurs-t2d-rev-2025-final-5.docx
Referenser
- Nationella riktlinjer för diabetesvård. Socialstyrelsen 2018. socialstyrelsen.se
- Läkemedel för glukoskontroll vid typ 2-diabetes. Läkemedelsverket 2017. lakemedelsverket.se
- Diabetes. Redaktör Mona Landin-Olsson. 2020. ISBN: 9789144131108
- Konsensusdokument kring nya diabetes-hjärtriktlinjer. Svenska
Kardiologföreningen och Svensk förening för Diabetologi 2020. svenskdiabetes.se - 2023 ESC Guidelines for the management of cardiovascular disease in patients with diabetes. Marx et al., European Heart Journal 2023; ehad192.
- Management of Hyperglycemia in Type 2 Diabetes, 2022. A Consensus Report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD). Davies et al., Diabetes Care 2022;45:2753–2786.
- Executive summary of the KDIGO 2022 Clinical Practice Guideline for Diabetes Management in Chronic Kidney Disease: an update based on rapidly emerging new evidence. Rossing et al., Kidney International 2022; 102: 990–999.
Jämställdhet och likabehandling
Under kursen förs ett resonemang om vilka faktorer som spelar in vid val av läkemedelsbehandling för olika grupper. Vi kommer att diskutera olika situationer och val av terapi av sjukdomstillstånd hos personer av olika härkomst. Utifrån de aktuella behandlingsriktlinjer kommer det att diskuteras olika behandlingsmål beroende på ålder och samsjuklighet med patienten i fokus.
5. Metodik
Pedagogisk metod
En pedagogik som bygger på föreläsningar med många kliniska fall varvat med separata fallsessioner.
I förhållande till medicinsk vetenskap genomgås de internationella riktlinjerna och studierna som ligger till grund för det dagliga kliniska arbetet.
Baskunskaper inom området krävs inför kursen.
För genomförd och godkänd kurs krävs 100% närvaro samt godkänd resultat av skriftligt kunskapsprov sista dagen.
Kursmaterial
Utbildningsmaterialet är i digital form och består av åhörarkopior, riktlinjer, vetenskapliga artiklar och fallbeskrivningar.
Förberedelser
Baskunskaper inom området krävs inför kursstart.
Det kommer att finnas förinspelade föreläsningar av dietist, fysioterapeut och sjuksköterska att titta igenom innan kursstart som kommer att följas upp av kortare föreläsningar dag 1 med möjlighet att diskutera eventuella frågor. Även föreläsning om diabetesrelaterade njurkomplikationer kommer att finnas i digital form. De inspelade föreläsningar kommer att ta totalt ca 90 min.
Kunskapskontroll
Kunskapskontroll fortlöpande under kursen i form av fallseminarier. Kunskapsprov med efterföljande genomgång sista dagen.
Kompetensstöd efter avslutad kurs
Nej
Kompetensöverföring
Åhörarkopior i digital form samt länkar till internationella riktlinjer kommer att vara tillgängliga för deltagarna.
6. Utvärdering
Lipus utvärdering
Kursutvärdering genomförs i direkt anslutning till kursen. Lipus utvärderingsmall används.
Återkoppling till kursledare angående resultat i utvärderingarna och därefter planering och utveckling av nästa kurstillfället utifrån detta.
Planering
Nej
Tidigare Lipus-certifiering
20230126, Allt du behöver veta om typ 2 diabetes och lite därtill, 13-15 maj 2024
7. Praktisk information
Kurstillfällen
Startdatum: 12 maj 2025
Slutdatum: 14 maj 2025
Sista anmälningsdatum: 31 mars 2025
Kursplats: Lokal: Ljung, Plan 4, Akademiskt Specialistcentrum, Solnavägen 1E, 113 65 Stockholm
Kursortens län
Stockholms län
Antal deltagare
30
Språk
svenska
Avgift
11600 kr exkl. moms. Digitalt kursmaterial samt fika ingår.
Kringkostnader
Resor och boende betalas av deltagaren. Inga övriga kringkostnader.
Anmälningsförfarande och krav för deltagande
Anmälning sker via e-mail till Anna-Karin Eriksson : anna-karin.eriksson@regionstockholm.se
Man måste ange sitt namn, personnummer, e-mail, telefonnummer,
Nuvarande arbetsgivare/arbetsplatsens namn, ST inom vilken specialitet/Befattning, när påbörjad/planerad avslut, vilken förordning (2015/2021)
Godkännande av chef samt e-mail till denne
Faktureringsuppgifter: organisationens namn, organisationsnummer, fakturaadress, kostnadsställe
Speciella kostönskemål
Antagningsförfarande och bekräftelse
Principen först till kvarn tillämpas. Deltagare kommer att få bekräftelse om man har kommit in på kursen eller om man har fått en reservplats.
Kontaktperson
anna-karin.eriksson@regionstockholm.se, tel 070-228 11 97
Kursintyg
Intyg i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter utfärdas till deltagande ST-läkare.
8. Kursansvariga
Initiativtagare
Akademisk specialistcentrum, Centrum för Diabetes
Ansvarig för innehåll
Natalia Widén, specialist inom Internmedicin, Endokrinologi och Diabetologi, Arbetsmedicin, överläkare Centrum för Diabetes, SLSO
Kristian Winther, med dr, specialist inom Endokrinologi och Diabetologi, specialistläkare, Centrum för Diabetes, SLSO
Övergripande kurs- och kvalitetsansvarig
Natalia Widén, specialist inom Internmedicin, Endokrinologi och Diabetologi, Arbetsmedicin, överläkare Centrum för Diabetes, SLSO
Kristian Winther, med dr, specialist inom Endokrinologi och Diabetologi, specialistläkare, Centrum för Diabetes, SLSO
Kursadministration
Anna-Karin Eriksson , medicinsk sekreterare, Centrum för diabetes
anna-karin.eriksson@regionstockholm.se
Tel. 070-228 11 97
Övriga samarbetspartners
Gruppen av medverkande föreläsare är sammansatt för att täcka brett med specialistkompetens inom ämnesområdet. Därutöver finns det inga samarbetspartners.
Målgruppsrepresentant
Representanter ST-allmänmedicin har blivit rådfrågade kring innehållet
9. Finansiering
Vem/vilka finansierar?
Kursen finansieras genom deltagaravgifter
Kringarrangemang
Nej
Sponsorers närvaro
Nej
Jävsförhållande
Kursansvariga: Natalia Widén föreläser för Medtronic
Kristian Winther har inga jäv att deklarera
De övriga föreläsare kommer att ange eventuella jävsförhållanden i samband med föreläsningar.