Hoppa till innehåll

Pediatrisk dermatologi för blivande hudspecialister

Genrebild som symboliserar kursen

Kort om kursen Pediatrisk dermatologi för blivande hudspecialister

Kursen ges av: Region Stockholm och anmälan görs till kursgivaren.
Nivå: ST-läkare
Specialiteter:
Avgift: 8500 kr exkl moms. Avgiften inkluderar kursavgift, kursmaterial, utbildningslokaler, externa föreläsare, dagkonferenspaket med kaffe och lunch, samt en kursmiddag.
Kringkostnader: Deltagarnas arbetsgivare bekostar deltagarnas tjänstledighet, resor och ev boende under kursen.

Studieform: På plats
Språk: Svenska
Kursnummer: 20240113
Län: Stockholms län

Kurstillfälle

Kursdatum: 27-30 januari 2025
Kursplats: Karolinska Universitetssjukhuset Solna
Sista anmälningsdatum: 2 december 2024 (57 dagar kvar)

Anmäl dig hos kursarrangören

För frågor och anmälan till kursen hänvisas till respektive kursgivare. Läs mer under ”praktisk information”.


1. Målgrupp

Nivå

ST-läkare

Specialitet

Hud- och könssjukdomar

Ytterligare information

Kursen riktar sig i första hand till ST-läkare i hud- och könssjukdomar (som befinner sig i mitten eller sent i ST), men i mån av plats erbjuds också färdiga specialister i hud- och könssjukdomar att delta.

2. Behovsbeskrivning

Mellan 10% och 30% av den primära barnhälsovården utgörs av hudrelaterade problem (1). Flertalet kan med fördel skötas av BVC, allmänläkare eller barnläkare, men barn med oklara eller svårare hudmanifestationer remitteras ofta till specialister i hud- och könssjukdomar. En god utbildning inom pediatrisk dermatologi är en förutsättning för att hudläkaren ska kunna möta de krav som ställs av patienter, föräldrar och sjukvård. Studier har visat att ST-läkare som inte har haft möjlighet att lära sig pediatrisk dermatologi under sin utbildning har betydligt sämre förmåga att ställa rätt diagnos (2). Vissa länder med stora befolkningar, t ex i Nord- och Latinamerika och Europa, har därför inrättat särskild specialistutbildning i pediatrisk dermatologi, men Sveriges befolkningsunderlag är för litet för detta varför alla specialister inom hud- och könssjukdomar förväntas kunna handlägga hudsjukdomar hos barn. Vissa ST kurser i dermatologi och venereologi tar upp hudsjukdomar som kan uppträda hos barn och ungdomar, men sällan med fokus på barn- och ungdomsperspektivet eller på sjukdomar som uppträder specifikt hos barn, t.ex perinatalt. Dessutom finns en lång rad både vanliga och ovanliga men viktiga tillstånd, som inte belyses alls.

Den nu aktuella ST kursen ska ge den blivande specialisten god kompetens att handlägga hudmanifestationer och hudsjukdomar hos barn och ungdomar. Kursen syftar också till att stimulera ST-läkarens fortsatta egna lärande.

Kursens innehåll motsvarar flera delmål för ST-utbildningen.

Referenser:

(1) Prindaville B et al. Pediatric dermatology: past, present and future. Ped Dermatol 2015;32:112.

(2) Soriano Hernández YL et al. Exanthems in hospitalized pediatric patients: concordance between pediatric and dermatological diagnoses. Dermatology 2002;204:273276.

3. Kursens mål - förväntat resultat

Övergripande mål

Kursen syftar till att säkra den blivande eller färdiga specialistens förståelse av och kunskaper om hudmanifestationer och hudsjukdomar hos barn och ungdomar. Efter genomgången kurs ska deltagaren ha fått adekvata kunskaper och färdigheter för att självständigt eller i samarbete kunna diagnostisera och handlägga vanliga och viktiga hudsjukdomar, både akuta och kroniska, hos barn och ungdomar.

Vidare ska deltagaren efter genomförd kurs kunna redogöra för förebyggande åtgärder samt viktiga skillnader mellan barn och vuxna inom epidemiologi, symptomatologi, farmakologi, lokalbehandling, systembehandling och ljusbehandling. Deltagaren ska kunna förklara de särskilda krav som ställs vid mötet med barn/ungdomar och deras föräldrar.

Resultat för deltagaren

KUNSKAPSMÅL

Kunna redogöra för epidemiologi, etiologi, patogenes, klinisk bild, differentialdiagnostik, utredning, behandling och uppföljning av:

• Inflammatoriska hudsjukdomar (fr a atopiskt eksem, andra eksem, kontaktallergi, psoriasis)
• Vissa reaktionsmönster i huden (t ex exantem, urtikaria och angioödem, purpura)
• Hudinfektioner, hudinfestationer och bettreaktioner
• Vissa hår- och nagelsjukdomar
• Hamartom, hudtumörer, vaskulära lesioner, avvikande pigmentering och missbildningar
• Vissa gendermatoser
• Hudmanifestationer vid vissa systemsjukdomar
• Hudmanifestationer vid övergrepp och aktuell lagstiftning

FÄRDIGHETSMÅL

Behärska

• allmänna principer för provtagning på barn inkl. basal smärtlindring
• lokalbedövning och hudstansbiopsi

Översiktligt kunna beskriva

mikrobiologisk diagnostik (hud, hår, naglar, slemhinnor)

ATTITYDMÅL

Kunna förklara

• de särskilda krav som ställs vid mötet med barn/ungdomar och deras föräldrar
• vikten av samarbete mellan olika yrkeskategorier och mellan olika specialiteter
• vikten att ta ansvar för det egna lärandet

Resultat för patient och samhället

En adekvat diagnostik och handläggning av hudsjukdomar/hudmanifestationer hos barn och ungdomar förväntas öka både patienternas och deras anhörigas belåtenhet och ibland även deras livskvalitet. Ett korrekt primärt omhändertagande besparar dessutom patienten/familjen onödiga besök som belastar familjen, samhället och miljön.

Delmål för ST angivna av kursgivare

SOSFS 2015:8

b1- kommunikation med patienten och närstående

b2- sjukdomsförebyggande arbete

b3- läkemedel

c6- immunologi och inflammatoriska processer

c7- hudtumörer och vaskulära anomalier

c9- dermatologisk lokal och systembehandling

c13- lagar och föreskrifter som gäller för specialiteten

 

HSLF-FS 2021:8

STb1- kommunikation med patienten och närstående

STb2- sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande arbete

STc2- dermatologiska sjukdomars förekomst och fördelning

STc6- immunologi och inflammatoriska processer

STc7- hudtumörer och vaskulära anomalier

STc9- dermatologisk lokal och systembehandling

STc13- läkemedelsbehandling

STc14- lagar och författningar

4. Program

Schema


Bifogad fil

https://kursverktyg.lipus.se/app/uploads/2024/08/schema-ped-dermatol-2025-final-5.docx

Referenser

Paller AS, Mancini AJ. Hurwitz Clinical Pediatric Dermatology, Elsevier, 6:e upplagan, 2021.

Läkemedelsverkets rekommenderade läkemedelsbehandlingar

Läkemedel vid akne – behandlingsrekommendation
https://www.lakemedelsverket.se/sv/behandling-och-forskrivning/behandlingsrekommendationer/sok-behandlingsrekommendationer/lakemedel-vid-akne–behandlingsrekommendation

Antibiotika vid borreliainfektion
https://www.lakemedelsverket.se/4a4f96/globalassets/dokument/behandling-och-forskrivning/behandlingsrekommendationer/behandlingsrekommendation/behandlingsrekommendation-borrelia-1.pdf

Behandling av barn och ungdomar vid smärtsamma procedurer
https://www.lakemedelsverket.se/sv/behandling-och-forskrivning/behandlingsrekommendationer/sok-behandlingsrekommendationer/behandling-av-barn-och-ungdomar-i-samband-med-smartsamma-procedurer–kunskapsdokument

Huvudlöss
https://www.lakemedelsverket.se/sv/behandling-och-forskrivning/behandlingsrekommendationer/sok-behandlingsrekommendationer/behandling-vid-angrepp-av-huvudloss–behandlingsrekommendation

Behandlingsrekommendation vid atopiskt dermatit
https://www.lakemedelsverket.se/sv/behandling-och-forskrivning/behandlingsrekommendationer/sok-behandlingsrekommendationer/atopisk-dermatit#hmainbody1

Folkhälsomyndighetens behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner i öppenvård (inkl hud- och mjukdelsinfektioner)
https://www.folkhalsomyndigheten.se/publikationer-och-material/publikationsarkiv/b/behandlingsrekommendationer-for-vanliga-infektioner-i-oppenvard/

SSDV:s behandlingsrekommendationer för systemisk behandling av
psoriasis (2024-04-15)
https://ssdv.se/images/SSDVs_behandlingsrekommendationer_for_systemisk_behandli_ng_av_psoriasis_2024-04-15.pdf

 

Jämställdhet och likabehandling

Genusperspektivet belyses genomgående för alla de sjukdomar/situationer där det är relevant.

5. Metodik

Pedagogisk metod

Kursens upplägg är utformat så att både föreläsningarna och seminarierna är personliga och deltagaraktiverande. Föreläsningarna är övergripande och kunskapsintensiva och under seminarierna i små grupper sker bearbetning, förtydliganden kring praktisk handläggning, dessutom kan deltagarna diskutera utifrån egna fall/erfarenheter. På så vis kan kursen täcka ett betydligt större stoff. De flesta av föreläsarna deltar aktivt under hela kursen och finns tillgängliga för frågor och stöd.
Stor vikt läggs vid att hålla en hög vetenskaplig nivå, uppmuntra till självstudier samt ta hjälp av kollegor.

Kursmaterial

Allt kursmaterial (åhörarkopior, fallseminarium och behandlingsrekommendationer m.m. (se punkt 4) finns tillgängliga via Google Drive med särskild inloggning.

Med hänsyn till patientsekretessen kommer kliniska bilder från opublicerade patientfall inte att bifogas.

Förberedelser

Deltagarna ombeds förbereda sig genom att läsa Läkemedelsverkets och Folkhälsovårdsmyndighetens behandlingsrekommendationer med bäring på pediatrisk dermatologi. Dessutom rekommenderas boken Hurwitz Clinical Pediatric Dermatology, Paller AS, Mancini AJ. Elsevier, 6:e upplagan, 2021.

Kunskapskontroll

Formativ bedömning av deltagarnas inlärning bedöms/kontrolleras under de tre eftermiddagsseminarierna som sker i små grupper. Alla deltagarna får presentera fall och driva diskussion kring handläggning och på så sätt befästs och fördjupas kunskap om det som förelästs under kursen. Om kunskapsluckor blir uppmärksammade hjälper seminarieledarna till att fylla i dessa samt ger råd om källor till ytterligare kunskapsinhämtning. Examination sker i slutet av kursen i form av ett antal flervalsfrågor som spänner över hela innehållet i kursen och består av både bild- och teoretiska frågor. Deltagarna befinner sig på plats och besvarar frågorna digitalt via sin mobiltelefon. För godkänd kurs och kursintyg krävs närvaro under hela kursen inkl. godkänd examination

Kompetensstöd efter avslutad kurs

Ingen återträff eller särskild lärarkontakt är inplanerad, men ytterligare kompetensutveckling kan med fördel ske genom deltagande i Intressegruppen för pediatrisk dermatologi inom Svenska Sällskapet för Dermatologi och Venereologi (SSDV). Tips ges också om den europeiska intresseföreningen European Society for Pediatric Dermatology (ESPD) och internationella kongresser med inriktning på pediatrisk dermatologi.

Kompetensöverföring

Det elektroniska kursmaterialet med åhörarkopior, seminariefall och referenser kan med fördel spridas till deltagarnas egna verksamheter. Med hänsyn till patientsekretessen kommer kliniska bilder från opublicerade patientfall inte att vara inkluderade.

6. Utvärdering

Lipus utvärdering

Lipus utvärderingsmall ingår i kursmaterialet som deltagarna tilldelas inför kursen. Resultaten av utvärderingen återkopplas till föreläsarna och kursansvariga och beaktas noggrant av kursledningen vid planeringen av återkommande kurstillfällen.

Planering

Resultatet från Lipus utvärderingsmall från kurstillfället 2016-2024 har granskats noggrant vid planeringen av denna kurs. De moment som deltagarna upplevt överflödiga har kortats ner (Gendermatoser och Klinisk Genetik). Vi har omfördelat föreläsningar för att skapa ett luftigare schema och fördela ”tunga” föreläsningar jämnt samt förlängt kursen med en halvdag.

Tidigare Lipus-certifiering

Lipusnr: 20230117 Pediatrisk dermatologi för blivande hudspecialister, Hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Solna, 29-31 januari 2024.

Lipusnr: 20220055 Pediatrisk dermatologi för blivande hudspecialister, Hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Solna, 9-11 maj 2022.

Lipusnr: 20200090 Pediatrisk dermatologi för blivande hudspecialister, Hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Solna, 7-9 dec 2020

Lipusnr: 20180121 Pediatrisk dermatologi för blivande hudspecialister, Hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Solna, 28-30 jan 2019

Lipusnr: 20160153 Pediatrisk dermatologi för blivande hudspecialister, Hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Solna, 16-18 jan 2017

Lipusnr: 20150132 Pediatrisk dermatologi för blivande hudspecialister, Hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Solna, 18-20 jan 2016

7. Praktisk information

Kurstillfällen

Startdatum: 27 januari 2025
Slutdatum: 30 januari 2025
Sista anmälningsdatum: 2 december 2024
Kursplats: Karolinska Universitetssjukhuset Solna

Kursortens län

Stockholms län

Antal deltagare

36

Språk

Svenska

Avgift

8500 kr exkl moms. Avgiften inkluderar kursavgift, kursmaterial, utbildningslokaler, externa föreläsare, dagkonferenspaket med kaffe och lunch, samt en kursmiddag.

Kringkostnader

Deltagarnas arbetsgivare bekostar deltagarnas tjänstledighet, resor och ev boende under kursen.

Anmälningsförfarande och krav för deltagande

Anmälan kan endast göras via SSDV:s hemsida (http://ssdv.se/). I anmälan bifogas intyg från ST-läkarens handledare som anger antal månaders tjänstgöring inom dermatovenereologi vid kursens start samt antal månader den ansökande har kvar på sin ST utbildningen (mall för intyget).

Deltagande kräver verksamhetschefs/huvudmans godkännande.

Möjlighet att närvara under hela kursen inkl. examinationen, dvs ingen inplanerad frånvaro. Kursdeltagare, som inte kommer eller som lämnar så sent återbud att ingen reserv kunnat rekryteras, kommer att faktureras.

Länk till webbsida för anmälan

https://www.ssdv.se/

Antagningsförfarande och bekräftelse

Antagningen följer prioriteringsordningen för ST-kurser i dermatovenereologi enligt Svenska Sällskapet för Dermatologi och Venereologi (SSDV):
(1) För att komma ifråga för kursplats krävs anställning som ST-läkare inom dermatovenereologi. Därefter görs prioritering enligt följande:
(2) Antal månaders dermatovenereologisk tjänstgöring (flest antal månader går före)
(3) Antal månader kvar till färdig specialist (minst antal månader kvar går före)

I mån av plats erbjuds därefter färdiga specialister att delta. Här sker tilldelningen i den ordning man anmält sig.

1-2 veckor efter sista anmälningsdag den 2 december 2024 får de sökande epost-meddelande med besked om de antagits till kursen eller ej. En lista på reserver upprättas och dessa personer kontaktas i turordning om ledig plats uppkommer.

Kontaktperson

Maria Jakobsson

maria.h.jakobsson@regionstockholm.se

0736-720638

Kursintyg

Vid godkänd kurs får deltagaren ett kursintyg i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter.

8. Kursansvariga

Initiativtagare

Kursen har initierats av Svenska Sällskapet för Dermatologi och Venereologi (SSDV) och professor Carl-Fredrik Wahlgren, Hud, Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm

Ansvarig för innehåll

Docent/öl/biträdande lektor Emma Johansson, Hud, Karolinska Universitetssjukhuset. Disputerad inom området atopiskt eksem.

• Överläkare/studierektor Maria Haraldsson, Hudkliniken Skaraborgs Sjukhus, Skövde. Utbildningsansvarig SSDV.

• Med Dr/öl Maria Karlsson, Hud, Karolinska Universitetssjukhuset. Medicinskt ansvarig för enheten för pediatrisk dermatologi. Disputerad inom området solvanor och pigmentnevi hos barn.

• Med Dr/öl Josefin Lysell, Hud, Karolinska Universitetssjukhuset. ST ansvarig. Disputerad inom området psoriasis hos barn.

• Med Dr/biträdande öl Tove Kaldensjö* Hud, Karolinska Universitetssjukhuset. Särskilt intresse för pediatrisk dermatologi. Disputerad inom området mukosal immunologi.

• Specialistläkare Maria Jakobsson, Hud, Karolinska Universitetssjukhuset. Särskilt intresse för pediatrisk dermatologi.
Övergripande kurs- och kvalitetsansvarig *

Övergripande kurs- och kvalitetsansvarig

Med Dr/biträdande överläkare Tove Kaldensjö, Hud, Karolinska Universitetssjukhuset. ST-studierektor. Disputerad inom mukosal immunologi.

Kursadministration

Kursadministratör Melanie Cremer, chefsassistent, Hud, Tema Inflammation & Åldrande, Karolinska Universitetssjukhuset Solna,17176 Stockholm, Internadress NB4:01
Tel: 073-688 06 47
E-post: (melanie.cremer@regionstockholm.se)

Övriga samarbetspartners

Intressegruppen för Pediatrisk Dermatologi inom Svenska Sällskapet för Dermatologi och Venereologi (SSDV).

Målgruppsrepresentant

ST-läkare har varit delaktiga vid planeringen av de tidigare kurser i pediatrisk dermatologi som genomfördes jan 2016, jan 2017, jan 2019, dec 2020, maj 2022, januari 2024.

9. Finansiering

Vem/vilka finansierar?

De sökandes huvudmän betalar kursavgiften, vilken bekostar kursen.

Kringarrangemang

Kursmiddagen ingår i kursavgiften.

Sponsorers närvaro

Inga sponsorer.

Jävsförhållande

Denna kurs arrangeras helt utan inblandning av läkemedelsindustrin.

Varje föreläsare deklarerar ev. jävsförhållande i samband med sin föreläsning.