1. Målgrupp
Nivå
ST-läkare
Specialitet
Hud- och könssjukdomar
Ytterligare information
Kursen vänder sig till ST-läkare inom hud- och könssjukdomar.
2. Behovsbeskrivning
Kursen ges på uppdrag av Svenska sällskapet för dermatologi och venereologi, SSDV och via Sektionen för venereologi och genital dermatologi (SVGD), för att tillgodose Socialstyrelsens målbeskrivning (SOSFS 2015, 2021) och kurskrav för att uppnå specialistkompetens inom hud- och könssjukdomar.
Trots satsningar från samhället och sjukvården på STI-förebyggande arbeten, ökar incidensen av olika STI:er (1). Under 2022 introducerades även mpox som en ny STI, främst bland MSM (2). Kunskap om aktuella STI:er, epidemiologi, prevalens och olika behandlingar är av största vikt för ett adekvat och medicinskt korrekt omhändertagande, med målsättningen att dels begränsa fortsatt smittspridning och dels, genom tidig behandling minska risken för komplikationer (3).
Patient-läkarrelation är alltid viktig men vad beträffar patienter med STI-frågeställning och sexuell problematik extra viktig, då det ofta gäller det mest privata och det mest intima. Det är av största vikt att patienten känner förtroende och vågar öppna sig för att man skall nå bästa resultat både vad beträffar omhändertagandet av den enskilda patienten och för att få till stånd en lyckad smittspårning.
Närliggande ämnesområden, t ex genital dermatologi, gynekologi, urologi och sexologiska problem, berörs i en omfattning motsvarande målbeskrivningen för specialiteten (4).
Referenser:
- STI - sjukdomsstatistik. Folkhälsomyndigheten.https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistik-a-o/sjukdomsstatistik/ Data hämtad 230110
- Apkoppor. Folkhälsomyndigheten. Apkoppor (Internationellt maj 2022-) — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se). Data hämtad 230110.
- Rekommendationer utredning och behandling av STI:er och genitala dermatoser. Sektionen för venereologi och genital dermatologi inom Svenska Sällskapet för Dermatologi och Venereologi. Rekommendationer (ssdv.se)
- Målbeskrivningar. Svenska Sällskapet för Dermatologi och Venereologi. ST-förordning och målbeskrivning (ssdv.se)
3. Kursens mål - förväntat resultat
Övergripande mål
Kursens övergripande mål är att förmedla uppdaterad kunskap om och handläggning av sexuellt överförbara infektioner aktuella i Sverige, vilket även inkluderar importfall av i Sverige mer sällsynta infektioner.
Resultat för deltagaren
Målet är att kursdeltagaren självständigt och i enlighet med målbeskrivning enligt delmål STc10/c10 samt del av STc14/c13 och checklista skall kunna utreda, behandla och ge ett professionellt bemötande och omhändertagande till patienter som söker på en STI-mottagning. Kursdeltagaren skall också vara väl förtrogen med remissinstanser.
Deltagaren skall efter genomgången kurs kunna handlägga sexuellt överförda infektioner samt vanliga genitala dermatoser, genom adekvat anamnestagande, rätt initierad provtagning och insättande av behandling.
Deltagaren skall ha god kunskap om genitala infektioner och sår, genitala dermatoser, smittskyddslagen, nationella riktlinjer och behandlingsrekommendationer, genitala precanceroser och tumörer inklusive standardiserade vårdförlopp, STI-provtagning, HIV, primär handläggning vid positivt prov samt preventivmedel och preventivmetoder avseende STI.
Deltagaren skall efter avklarad kurs ha översiktlig kännedom om genitala smärttillstånd, smittspårning, ovanliga STI:er, salpingit, epididymit samt preventivmedel och preventivmetoder avseende antikonception.
Efter kursen skall deltagaren också ha kännedom om sexuell dysfunktioner.
Deltagaren skall vidare självständigt kunna basal mikroskopisk diagnostik som uretrit/cervicit, gonorré, candida (svamp) och bakteriell vaginos.
Resultat för patient och samhället
Förväntat resultat för verksamheten är att kunniga, välutbildade läkare inom området kan erbjuda ett effektivare omhändertagande och en adekvat kostnadseffektiv utredning och behandling som i sin tur förhoppningsvis leder till att STI-sjukdomar på sikt kommer att minska och att man uppnår bättre psykosexuell hälsa hos vårdtagarna. Att förebygga och förhindra sexuellt överförbara infektioner alternativt att diagnostisera dessa tidigt leder till minskade komplikationer såsom uppåtstigande infektioner och ofrivillig barnlöshet. Ofrivillig barnlöshet leder i många fall till psykiskt lidande och kostsamma IVF-behandlingar.
Att ha god kunskap om HIV bidrager till att man kan arbeta preventivt mot denna sjukdom. Tidig diagnos av denna sjukdom gör att man kan begränsa smittspridning och därmed lidandet för den enskilde och även minska kostnaderna i vården.
En välfungerande STI-verksamhet för ungdomar har en viktig uppgift att arbeta preventivt mot såväl STI-sjukdomar som oönskade graviditeter.
Delmål för ST angivna av kursproducent
Hud- och könssjukdomar
HSLF-FS 2021:8, delmål STc10, STc14
SOSFS 2015:8 delmål c10, c13
4. Program
Schema
Var god se bifogade filer avseende program och föreläsare.
Specialitetsspecifika ämnen föreläses i enlighet med schema.
Patientbemötande och omhändertagande tas bl a upp i föreläsningarna "SEXOLOGI", "STI OCH MSM" och "SMITTSPÅRNING".
Bifogad fil
https://kursverktyg.lipus.se/app/uploads/2022/12/prel-schema-sti-2023-2.docx
https://kursverktyg.lipus.se/app/uploads/2022/12/forelasarforteckning2023-1.docx
Referenser
Svenska sällskapet för dermatologi och venereologi, Sektionen för venereologi och genital Dermatologi; SSDV:s rekommendationer för behandling av STI: https://ssdv.se/venereologi/riktlinjer
Internationell union mot sexuellt överförbara infektioner, IUSTI: https://iusti.org/regions/guidelines/
Centers for Disease Control and Prevention; CDC: http://www.cdc.gov/std/
Referensverk; King et al.: Sexually Transmitted Diseases, 4th ed.
Genusperspektiv
Kursen omfattar föreläsningar om kvinnans sexualitet och berör STI hos kvinnor som har sex med kvinnor (KSK). I STI-sammanhang tas ofta upp STI hos män som har sex med män (MSM) medan man ofta försummar att tala om KSK. Det ingår föreläsningar om både MSM och KSK ur STI-perspektiv. Kursen omfattar även HBTQ-perspektiv.
Övriga sjukdomar, förutom STI, i underlivet hos kvinnor belyses ofta på STI-kurser/föreläsningar. Man tar inte lika ofta upp övriga sjukdomar genitalt hos män vilket kursledningen försöker täcka under denna kurs.
5. Metodik
Pedagogisk metod
Huvudsakligen föreläsningar men även falldiskussioner i grupp kring både vanliga och mer ovanliga medicinska frågeställningar och frågor kring bemötande, workshop med praktiska moment i form av analys av mikroskopiska preparat samt bedömning av syfilisprover, frågestund och bildklinik.
I händelse av ändrat pandemiläge kan kursen komma att genomföras virtuellt med webbsändningar av både direktsända och förinspelade kursmoment.
Kursmaterial
Elektroniska åhörarkopior i första hand.
Förberedelser
SSDV:s riktlinjer/rekommendationer (version 6, 2022) för handläggning av STI-sjukdomar, bör man vara väl förtrogen med/behärska innan kursstart.
Materiel kommer att utsändas innan kursstart.
Kunskapskontroll
Examination i form av redovisning av grupparbete alt. inlämningsuppgift med flervalsfrågor.
Kompetensutveckling
Ja, det är vanligt att kursdeltagarna hör av sig till respektive föreläsare eller kursledningen lång tid efteråt med frågor och för hjälp med svåra patientfall.
Kompetensöverföring
Handouts och föreläsningsanteckningar (i den mån föreläsare tillåter) kommer att kunna användas på hemmaplan för att undervisa/uppdatera kollegor.
6. Utvärdering
Lipus utvärdering
Lipus digitala utvärderingsmall kommer att användas.
Planering
Kursledningen har lyssnat på tidigare kursdeltagarna och minskat utrymmet för vissa ämnen till förmån för mer praktiska övningar och diskussionsmoment där kursdeltagarna själva är aktiva.
Kursen har sedan 2011 givits via Hudkliniken, Universitetssjukhuset Örebro. Nu är tanken att växelvis ge kursen via Hudmottagningen, Skånes universitetssjukhus, Malmö. Detta ger möjligheter till nya föreläsningar/föreläsare och eventuellt nya infallsvinklar och inslag.
Tidigare Lipus-certifiering
20110014, 20120224, 20140125, 20160035, 20170082, 20190034, 20190193, 20210003, 20220018.
7. Praktisk information
Kurstillfällen
Startdatum: 17 april 2023
Slutdatum: 21 april 2023
Sista anmälningsdatum: 5 februari 2023
Kursplats: Skånes Universitetssjukhus, Malmö
Kursortens län
Skåne län
Antal deltagare
30-40
Språk
Svenska
Avgift
9000 SEK exkl. moms med reservation för prishöjning med tanke på det ekonomiska läget.
I kursavgiften ingår föreläsningar, materiel, handouts, lunch, för- och eftermiddagskaffe, frukt och vatten. Kursmiddag.
En eventuellt webbaserad kurs genomförs till en något lägre kostnad (avdrag för kost).
Kringkostnader
Resor och boende.
Anmälningsförfarande och krav för deltagande
Anmälan sker via länk på SSDV:s hemsida; https://www.ssdv.se/kalender/.
Verksamhetschefens godkännande.
Antagningsförfarande och bekräftelse
Om fler sökanden än antalet kursplatser, sker prioritering för antagning enligt SSDV:s rekommendationer:
1) antal månader dermatovenereologisk tjänstgöring (flest antal månader går före)
2) antal månader kvar till färdig specialist (minst antal månader kvar går före)”.
Sökanden kommer att informeras inom 14 dagar efter ansökningstidens utgång om huruvida hen har antagits till kursen
Kursintyg
Socialstyrelsens kursintyg för ST delas ut efter godkänd kurs.
Kontaktperson
Sinja Kristiansen, Hudmottagningen SUS Malmö, 21428 Malmö
Mailadress: sinja.kristiansen@skane.se
Christan Steczkó-Nilsson, Hudsektionen USÖ, 70185 Örebro
Mailadress: christian.steczko@gmail.com
Länk till kursens webbplats
www.ssdv.se
8. Kursansvariga
Initiativtagare
I samråd med Sektionen för venereologi och genital dermatologi (SVGD), Svenska sällskapet för dermatologi och venereologi:
Sinja Kristiansen, Specialistläkare, PhD, Hudmottagningen SUS Malmö.
Christian Steczkó Nilsson, Överläkare, Hudsektionen USÖ.
Ansvarig för innehåll
Sinja Kristiansen, Specialistläkare, PhD, Hudkliniken SUS Malmö.
Christian Steczkó-Nilsson, Överläkare, Hudkliniken USÖ.
Övergripande kurs- och kvalitetsansvarig
Christian Steczkó Nilsson, Överläkare, USÖ.
Sinja Kristiansen, Specialistläkare, SUS Malmö.
Båda ledamöter av Sektionen för venereologi och genital dermatologi inom SSDV.
Kursadministration
Sinja Kristiansen, Christian Steczkó Nilsson och administrativ hjälp av sekreterare.
Övriga samarbetspartners
Kursen är planerad i samråd med SVGD.
Målgruppsrepresentant
Nej, men stor hänsyn har tagits till kursutvärderingar från tidigare kurstillfällen.
9. Finansiering
Vem/vilka finansierar?
Kursen kommer att helt finansieras via kursavgift.
Kringarrangemang
Luncher och kaffe dagligen samt 1-2 middagar kommer att finansieras via kursavgiften.
Sponsorers närvaro
Inga sponsorer.
Jävsförhållande
Inga.