Region Örebro skriver nytt avtal med Lipus
Avtalet omfattar samtliga kliniker och vårdcentraler som utbildar ST-läkare i Region Örebro, inklusive tre privata aktörer inom primärvården. Den externa kvalitetsgranskningen utförs enligt den professionsdrivna SPUR-modellen, där läkare från respektive specialistförening granskar vårdgivarnas förutsättningar att bedriva en utbildning av hög och jämn kvalitet utifrån Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd.

Socialstyrelsen kräver att kvaliteten på specialiseringstjänstgöringen granskas och utvärderas av extern part, och att det bör ske var femte år. Senast det begav sig i Örebro var 2016.
– Vi siktar på att genomföra extern granskning var femte år, som det är rekommenderat att man ska göra. Jag var inte med 2016, men vet att man var väldigt nöjda med den översyn som gjordes då, säger Ann-Kristin Rönnberg och fortsätter:
– Vi hoppas också att det vi kallar för “SPUR-effekten” skapar bieffekter som inte är direkt kopplade till granskningarna. Att en stor översyn skapar diskussion och aktualiserar vad som gäller kring utbildningstjänstgöring generellt, och lyfter frågor om exempelvis handledning och handledarrollen. Det är viktigt nu när vi går in i en ny förordning och BT-tjänstgöring.
Lipus har pågående avtal om att utföra sammanhållna SPUR-granskningar i sju regioner: Stockholm, Uppsala, Östergötland, Skåne, Västerbotten, Blekinge samt Kronoberg och har tidigare haft samma uppdrag i regionerna Gävleborg, Västmanland och Gotland.
– Vi är glada över att Region Örebro på nytt ger oss förtroendet att kvalitetsgranska ST-utbildningen i hela regionen, säger Anna Nyzell, vd på Lipus.
Sedan 2013 har drygt 1 600 ST-utbildande enheter granskats landet runt, där primärvården utgör 44 procent.
Läs mer
Region Västmanland – SPUR-effekt på regional nivå tack vare övergripande analys
Här hittar du rapporter från samtliga genomförda SPUR-granskningar