Vi sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Rollen som SPUR-inspektörer hjälpte Eva och Christina i uppdraget som studierektorer

Eva de Fine Licht och Christina Vestlund är allmänläkare, studierektorer och SPUR-inspektörer. De jobbar kontinuerligt med att säkerställa utbildningskvaliteten inom primärvården och har under det senaste året arbetat intensivt med sina uppdrag som studierektorer för att förbättra utbildningsmiljön i sin region. Under hösten 2018 och våren 2019 granskades omkring 20 verksamheter i primärvården i deras verksamhetsområde Borås med omnejd.

Eva och Christina har utvecklat utbildningsmiljön inom primärvården i Borås utifrån den externa granskningen och använt sig av Lipus rapporter samt kunskapen från deras roller som SPUR-inspektörer på ett effektivt sätt för att förbättra utbildningskvaliteten på vårdcentralerna.

  • Resultatet av Lipus granskning har hjälpt oss genom att vi har fått ett kvitto på hur verksamheten ser ut – samt ett underlag för att kunna genomföra det fortsatta förbättringsarbetet. Vi visste redan på ett ungefär vad vi hade att förvänta oss innan granskningen, men med rapporten från Lipus i hand hjälper oss långt på vägen för att kunna få verksamheterna att genomföra det vi måste förbättra, berättar Eva de Fine Licht.

Förbättringsarbetets startades redan innan granskningen

I höstas påbörjades deras förbättringsarbete över utbildningskvaliteten i deras verksamhetsområde. Eva och Christina höll då i en workshop under en ledarskapsutbildning, där de tog chansen att engagera chefer inom regionen i frågan om det kliniska ledarskapet.

  • Vi valde att genomföra denna workshop om hur vi ska stötta det kliniska ledarskapet – både i hur man tränar det, hur man handleder och hur man ger feedback. Veckan därpå tog vi upp samma frågeställningar på ett möte med områdets ST-handledare och fick utifrån dessa diskussioner in mängder med material till en enkel, klinisk instruktion för hur vi ska utöva detta mål i ST, säger Eva.

Rollen som SPUR-inspektör hjälper i rollen som studierektor

Redan efter första granskningen startade förbättringsarbetet på verksamheterna i Borås. De tog nytta av rapporterna från de första granskade verksamheterna, vilket resulterade i ännu bättre resultat i resten av området. Här tog de även nytta av deras roller som SPUR-inspektörer som hjälpte dem i arbetet som studierektorer.

  • Det har varit spännande att sitta på ”andra sidan bordet”, om man säger så. Det är en stor fördel att vara både SPUR-inspektör och studierektor, för då har man dels hela målbeskrivningen klar för sig och man har informerat och förberett om den till handledarna, ST-läkarna och ledningsgruppen. På så sätt har det varit väldigt bra, menar Christina Vestlund.
  • Ja, det är fascinerande att se hur det fungerar från bägge hållen – både om man granskar eller blir granskad. Dessutom är det en fördel att vara både inspektör och studierektor eftersom man får se hur andra verksamheter fungerar och då kan ta med sig bra saker hem till sin egen vårdcentral. Vi har ju ”stulit” en hel del från andra verksamheter om man säger så, säger Eva.

Deras tips till andra verksamheter som vill genomföra en SPUR-granskning

För andra verksamheter som funderar på att genomföra en granskning enligt SPUR-modellen poängterar både Eva och Christina att ta kontakt med sin studierektor.

  • Det är ju för verksamheten en del jobb i samband med en granskning, och framförallt för studierektorn, men det leder till något väldigt bra, säger Christina.
  • Ja, lägger man eftertanke och jobb på detta blir det ett riktigt lyft för hela området, säger menar Eva.
12 juni 2019
Den 10 september 2019 håller Lipus i en utbildning för dig som vill bli SPUR-inspektör.
9 april 2019
Den 15 oktober 2019 håller Lipus i en utbildning för dig som vill bli SPUR-inspektör.
12 mars 2019
Lipus erbjuder extern kvalitetsgranskning av både allmän- och specialiseringstjänstgöring, för att se över vårdgivarens förutsättningar för att bedriva AT och ST av hög och jämn kvalitet. Filmen visar varför en extern granskning är viktig och att den gynnar både vårdgivaren samt AT- och ST-läkaren.