Hoppa till innehåll
Lipus.se / Nyhetsarkiv / Gävle SPUR-granskar ST-utbildningen på nytt

Gävle SPUR-granskar ST-utbildningen på nytt

32 kliniker och 28 hälsovårdscentraler kvalitetsgranskas under 2023, enligt ett nytt avtal med Lipus. ”Alla är positiva, det är välkommet och spännande med granskningarna”, säger Maria Palm, övergripande studierektor i Region Gävleborg.

Publicerad

Det är andra gången Region Gävleborg anlitar Lipus för att granska om verksamheterna har förutsättningar för att bedriva ST-utbildning med hög och jämn kvalitet enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd. Senast, 2016, var Maria Palm också med som övergripande studierektor. Av erfarenhet vet hon att arbetet inför granskningarna är viktigt, precis som förbättringsarbetet efteråt.

– Det visar sig över tid att det som kommer ut från en SPUR-inspektion tillför en hel del vad gäller kunskap om ST-utbildning rent generellt i regionen, men också utbildningsklimatet på den egna kliniken. Men även inför granskningen vill man ha ordning och reda på saker, vilket gör att utbildningsfrågorna hamnar i fokus redan nu, säger hon.

Tog fram egna handlingsplaner

Efter 2016 års granskningar gav Maria Palm alla verksamheter uppgiften att ta fram egna handlingsplaner där de utifrån SPUR-rapporterna fick redogöra för vilka förbättringspunkter man skulle arbeta med, vem som var ansvarig och inom vilken tidsram punkterna skulle åtgärdas. I våras samlade hon alla regionens ST-studierektorer och tog fram handlingsplanerna på nytt.

SPUR-rapporterna får inte bli en skrivbordsprodukt som sätts in i en pärm och åker upp på hyllan

– Det var mest för att se om man har gjort allt som skulle göras. Om inte kunde studierektorerna återgå till verksamhetscheferna, om de behövde involveras. Det är viktigt att verksamheterna tar eget ansvar för förbättringsarbetet, men jag kan vara en katalysator. SPUR-rapporterna får inte bli en skrivbordsprodukt som sätts in i en pärm och åker upp på hyllan.

Planerad granskningsstart är i början av 2023.

– Vi är glada över att Region Gävleborg satsar på sina ST-läkare och låter SPUR-granska sin verksamhet på nytt. Det är också glädjande att se hur regionen, med Maria Palm som övergripande studierektor i spetsen, maximerar nyttan av SPUR genom att dels driva på förbättringsarbetet efter granskningarna 2016, dels engagera och aktivera verksamheterna inför nästa års granskningar för att skapa det som vi kallar för SPUR-effekt, säger Anna Nyzell, vd på Lipus.

Under 2022 genomför Lipus sammanhållna granskningar av ST även i regionerna Stockholm, Uppsala, Östergötland, Västerbotten, Blekinge, Örebro och Gotland samt granskar primärvården i Kalmar, Värmland, Sörmland, Skåne, Västra Götaland, Jönköping, Västernorrland samt Norrbotten. 

Läs mer

Om granskning av ST-utbildning enligt SPUR-modellen 

Sök bland över 1 900 SPUR-rapporter