1. Målgrupp
Nivå
Läkare under specialistutbildning/ST, Färdiga specialister (Fortbildning)
Specialitet
Alla specialiteter
Andra yrken
Alla yrken
Ytterligare information
Kursen är den andra i en utbildningsserie, som totalt omfattar tre delar om vardera två kursdagar, för den som innehar befattningen verksamhetschef enligt 4 kap. 2 § hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) eller enligt 16 a § tandvårdslagen (1985:125) och den som enligt 4 kap. 5 § hälso- och sjukvårdsförordningen (2017:80) mottagit uppdrag att fullgöra enskilda ledningsuppgifter.
Utbildningen, som förutom grundkursen omfattar en fördjupningsdel och en avslutande tillämpningsdel, är öppen och avsedd för verksamhetschefer (eller motsvarande) inom all offentlig (statlig, landstingskommunal och kommunal) och enskild (privat) hälso- och sjukvårds- samt tandvårdsverksamheter. Verksamhetschef ska alltså även finnas för den hälso- och sjukvård som bedrivs av statliga myndigheter, skolhälsovård, företagshälsovård, apotek osv.
Grundkursen ska ge deltagaren kännedom om det medicinrättsliga regelverket, dess konstruktion och innehåll i allmänhet genom ett besök i det ”juridiska rummet”. För förståelse och rätt tillämpning av rättsreglerna (författningarna) krävs kunskap om rättskällorna dvs. lagförarbeten, rättspraxis och doktrin. Särskilt fokuseras på den rättsliga regleringen av hälso- och sjukvårdens och tandvårdens organisation och ledning och de ansvarsförhållanden som gäller för verksamhetschef och kraven på laglig verksamhet.
Fördjupningskursen ska ge ingående kunskap om lagstiftarens och Socialstyrelsens särskilda krav på verksamhetschefen och ansvarsförhållandet till vårdgivare och övriga ledningsbefattningar. Därutöver är avsikten att klargöra vilket ansvar som huvudmannen i egenskap av både arbetsgivare och vårdgivare placerat på befattningen och/eller personen. Medan de författningsreglerade kraven är generella finns skillnader i övrigt. Verksamhetschefen kan av olika skäl behöva delegera fullgörandet av enskilda ledningsuppgifter.
Tillämpningskursen ska ge ingående kunskap om vilka rutiner som ska finnas enligt gällande författningar och hur de kan utformas för tillgodoseende av syftet. Några är uttryckligen placerade på verksamhetschef men de flesta på vårdgivaren. Genom delegationsordningar och beslut kan ansvaret för att upprätta rutiner m.m. placeras på verksamhetschefen. För den egna verksamheten kan behövas kompletterande rutiner och instruktioner. Vilka då?
2. Behovsbeskrivning
Mot bakgrund av bl.a. definitionen av begreppet kvalitet i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete och kraven på Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i 7 kap. 3 § patientsäkerhetslagen (2011:659) dvs. att verksamheter och yrkesutövare ”uppfyller krav och mål enligt lagar och andra föreskrifter samt beslut som har meddelats med stöd av sådana föreskrifter” tillsammans med lagstiftarens uttryckliga krav på verksamhetschefen ”att se till att författningsbestämmelser och andra regler är kända och efterlevs samt meddela behövliga instruktioner och direktiv för verksamheten” måste verksamhetschefen ha god kunskap om och förmåga att tillämpa det regelverk som rör verksamheten.
Utbildningsbehovet finns dokumenterat bl.a. i anmälningar till och rapporter från IVO och andra myndigheter t.ex. Vårdanalys som i rapport våren 2017 redovisade att patientlagen (2014:821) inte fått genomslag tillsammans med revisionsrapporter framtagna på grundval av bestämmelserna i 12 kap. kommunallagen (2017:725) m.m. Det finns således ett stort utbildningsbehov inom området.
3. Kursens mål - förväntat resultat
Övergripande mål
Den samlade utbildningen med de tre delarna har som mål att verksamheten ska kunna bedrivas på sätt som föreskrivs i 5 kap. 1 § hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) dvs. en god och säker vård dvs. den s.k. portalparagrafen. Under rubriken ”Målgrupp” finns ytterligare information om fördjupningskursens mål.
Resultat för deltagaren
Deltagaren förväntas efter att ha genomgått fördjupningskursen och än bättre efter att ha fått den samlade utbildningen känna trygghet i att bedriva verksamheten på sätt som lagstiftaren, berörda myndigheter och vårdgivare m.fl. kräver. Det grundläggande syftet är att förhindra vårdskador. Deltagaren ska ha förvärvat inte bara kunskap om gällande regelverk utan också förståelse för hur författningsbestämmelser ska tillämpas med stöd av rättskällorna förarbeten, rättspraxis och doktrin.
Resultat för patient och samhället
En verksamhet som bedrivs i överensstämmelse med gällande författningsbestämmelser och andra regler i syftet att de ska utgöra skydd mot vårdskador och säkerställa patientsäkerheten är en samtidig trygghet för patienten.
En vårdskada har fler offer än en patient. Alltmer uppmärksammas begreppet ”the second victim”, som rör läkare m.fl. som är involverade i vårdskador.
Vårdskador rör inte bara människor utan förorsakar årligen samhället stora kostnader. SKL redovisar i rapporten ”Patientsäkerhet lönar sig” (2014) att beräkningar, ”som baserats på granskning av 19 141 vårdtillfällen inom somatisk slutenvård under 2013, att skador förknippade med knappt en och en halv miljon extra vårddagar under ett år vilket innebär en merkostnad på nästan elva och en halv miljarder kronor årligen. Merkostnaden för de skador som bedömts som undvikbara beräknas nästan till åtta och en halv miljard kronor per år”
Delmål för ST angivna av kursproducent
4. Program
Schema
DAG 1:
09:30 SAMLING, REGISTRERING OCH VÄLKOMSTKAFFE
10:00 ALLMÄNNA RUTINKRAV ENLIGT SOCIALSTYRELSENS FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA RÅD.
- Kraven på ett ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet, informationssäkerhet, m.m.
12:00 LUNCH
13:00 RIKSDAGENS OCH REGERINGENS KRAV PÅ VERKSAMHETSCHEFEN
- Lagtexter och förarbeten, förordningar
- Praktikfall, diskussion
- Förutsättningar och förslag till lösningar
14:30 EFTERMIDDAGSKAFFE
15:00 SOCIALSTYRELSENS KRAV PÅ VERKSAMHETSCHEFEN
- Föreskrifter, allmänna råd och (IVO:s) tillsynsbeslut
- Praktikfall, diskussion
- Förutsättningar och förslag till lösningar
16:00 AVSLUTNING
DAG 2:
09:00 ÅTERKOPPLINGAR OCH TID FÖR FÖRDJUPNING
- Övningar, praktikfall och diskussion
10:00 FÖRMIDDAGSKAFFE
10:30 VERKSAMHETSCHEFENS SAMLADE LEDNINGSANSVAR
- Administrativt och medicinskt ledningsansvar
- Likt och olikt i olika slag av verksamheter
12:00 LUNCH
13:00 TRYGGHET I VERKSAMHETSCHEFSBEFATTNINGEN
- Viktiga och nödvändiga hjälpmedel
- Support m.m.
14:30 AVSLUTNING
Referenser
Medicinsk Författningsbok aktuell årgång
Ledningsansvar i hälso- och sjukvård och tandvård
Anmälningsplikter i hälso- och sjukvården
Delegera rätt – för säkerhet i vården
Den medicinska rättens grunder
Genusperspektiv
Nej
5. Metodik
Pedagogisk metod
Utbildningen genomförs i föreläsningsform med inslag av diskussioner och seminarieövningar. Så långt som möjligt görs anpassningar till deltagares särskilda krav och önskemål.
Utbildningen kan genomföras via Zoom. Deltagaren tar då del av utbildningen via datorn/mobilen och kan genom bild och ljud lyssna och kommunicera med föreläsaren. Dessa deltagare får Powerpointbilder och kurslitteraturen skickat till sig innan utbildningen startar. Om man önskar deltaga via Zoom så måste vi få information om det en vecka före kursens start så att vi hinner skicka hem kursbok/-material.
Kursmaterial
Se tidigare kursbeskrivning ovan.
Förberedelser
Deltagare får i samband med bekräftelse på deltagande till uppgift att ’kartlägga’ sitt ledningsansvar sådant det är presenterat i samband med förordnandet (motsvarande) och samla in och sammanställa relevanta uppgifter, t.ex. i form av företrädares instruktioner mm.
Kunskapskontroll
Nej
Kompetensutveckling
Deltagare i grundkursen får vid deltagande i den resterande delen av den samlade utbildningen möjlighet att fördjupa och utveckla sin medicinrättsliga kompetens och färdighet. I tillämpningskursen finns utrymme och möjligheter att också göra återkopplingar till vad som redovisats och kommenterats i fördjupningskursen.
För deltagare står hela tiden möjligheten till buds att genom deltagande i andra utbildningar anordnade av Institutet för Medicinsk Rätt AB (IMR) sörja för egen kompetensutveckling. En ytterligare möjlighet för kontinuerlig tillgång till råd och stöd m.m. finns i form av den supporttjänst som finns specifikt för verksamhetschefer m.fl. Läs mer om IMR:s utbildningar och supporttjänst på www.imrab.se
Kompetensöverföring
Deltagare ges tillfälle inte bara till kompetensöverföring från kursledning och föreläsare utan också i kontakter med övriga kursdeltagare både vid kurstillfällen och genom möjligheten till nätverkskopplingar. En nyhet från och med år 2019 är IMR:s ”Rikskonferens för verksamhetschefer”. Rikskonferensens syfte är att verksamhetschefer, som tillhör olika yrkeskategorier, ska få tillfälle att utveckla nödvändiga kompetenser för patientsäkerheten, personalsäkerheten och rättssäkerheten.
6. Utvärdering
Lipus utvärdering
Utbildningen ska utvärderas enligt LIPUS utvärderingsmall.
Planering
Hänsyn tas alltid till utvärderingar och kursens innehåll förändras och utvecklas konstant för att spegla aktuell lagstiftning på området.
Tidigare Lipus-certifiering
Lipus-nr: 20200021
7. Praktisk information
Kurstillfällen
Startdatum: 18 februari 2021
Slutdatum: 19 februari 2021
Sista anmälningsdatum: 18 februari 2021
Kursplats: IMR ABs utbildningslokal, Munkbrogatan 4, Gamla stan samt digitalt via Zoom
Kursortens län
Stockholms län
Antal deltagare
Deltagarantalet är begränsat till ca 20 per utbildningstillfälle.
Språk
Svenska
Avgift
Avgiften för deltagande i fördjupningskursen är 14 995 kr.
För deltagare som är ansluten till IMR:s supporttjänst lämnas alltid 20 procents rabatt på kursavgifter.
I avgiften ingår litteratur från IMR-Förlag bl.a. Medicinsk Författningsbok (utkommer årligen).
Förtäring dvs. kaffe, te, frukt m.m. ingår dock inte luncher. Angiven kostnad är exklusive mervärdeskatt.
Kringkostnader
Ev resor och boende bekostas av deltagaren
Anmälningsförfarande och krav för deltagande
Anmälan sker företrädelsevis via hemsidan www.imrab.se genom att fylla i ett anmälningsformulär. Det går också bra att ringa 08-731 50 55 eller maila imrab@imrab.se.
IMR:s utbildningslokaler, Munkbrogatan 4 Stockholm i Gamla stan
Utbildningen kan även genomföras som uppdragsutbildning efter överenskommelse med beställaren på annan plats och datum enligt beställarens önskemål. Kontakta IMR för mer information och offert.
En förutsättning för deltagande i utbildningen är att vederbörande endera innehar ledningsbefattning inom någon del av hälso- och sjukvården eller ska tillträda sådan befattning.
Det rekommenderas att deltagaren har gått grundkursen i utbildningsserien men det är inte obligatoriskt. Kontakta IMR vid frågor.
Antagningsförfarande och bekräftelse
Antagande till utbildning sker genom anmälan via e-post eller anmälningsformulär på hemsidan. Anmälan sker i den ordning dessa kommer in.
Automatisk bekräftelse skickas till av deltagaren angiven e-post efter genomförd anmälan. Om bekräftelse ej tas emot, kontakta IMR.
Kursintyg
Deltagaren får kursintyg efter begäran i samband med kursavslut.
Kontaktperson
Elisabeth Wallin
elisabeth.wallin@imrab.se
Länk till kursens webbplats
www.imrab.se
8. Kursansvariga
Initiativtagare
Institutet för Medicinsk Rätt AB
www.imrab.se
Ansvarig för innehåll
Ulf H. Fröberg
Chefsjurist och ansvarig för verksamheten vid IMR sedan starten 1980.
Ulf H. Fröberg som under åren 1975-1979 var jurist vid Skaraborgs läns landsting och tillika sjukvårdsstyrelsens sekreterare, ansvarar inom ramen för IMR:s verksamhet årligen för drygt 100-talet egna utbildningar (kurser, seminarier och konferenser) samt ca 50-talet uppdragsutbildningar. I nämnda ansvar inbegrips kursutformning, upplägg och genomförande (föreläsningar, diskussioner och seminarieövningar).
Utöver detta genomförs årligen ett antal medicinrättsliga konsultuppdrag för landsting, kommuner och privata vårdgivare.
Ulf H. Fröberg har på IMR:s förlag givit ut ett stort antal böcker genom åren såväl som kompendier och andra skrifter som rör den medicinska rätten. Ulf H. Fröberg är även ansvarig utgivare för IMR:s tidning Svensk Medicinsk Rätt som ges ut fyra gånger per år.
Övergripande kurs- och kvalitetsansvarig
Elisabeth Wallin, kursadmin, IMR AB
Ulf H Fröberg, chefsjurist och den som håller i kursen, IMR AB
Kursadministration
Elisabeth Wallin, kursadmin, IMR AB
Ulf H Fröberg, chefsjurist och den som håller i kursen, IMR AB
Övriga samarbetspartners
Inga samarbetspartners
Målgruppsrepresentant
Ett antal likartade utbildningar har genomförts vid tidigare tillfällen. Inför dessa har representanter för bl.a. verksamhetschefer medverkat och givit synpunkter på programutformning och innehåll.
9. Finansiering
Vem/vilka finansierar?
Utbildningen finansieras helt genom deltagaravgifter och IMR:s egna resurser.
Kringarrangemang
Inga kringarrangemang.
Sponsorers närvaro
Inga sponsorer.
Jävsförhållande
Inga jävsförhållanden.