Hoppa till innehåll
Lipus.se / Så höjer Lipus kvaliteten / Pia Lundboms råd till landsting och regioner

Pia Lundboms råd till landsting och regioner

Skånevård Kryhs tidigare förvaltningschef Pia Lundbom valde att anlita Lipus för en övergripande extern granskning. Här är Pia Lundboms bästa tips till er som funderar på samma sak.

  • Inkludera de privata vårdcentralerna. Då tänker jag utifrån ett patientperspektiv. De ska ju ha samma kvalité, möjligheter och bemötande att träffa en yrkesgrupp under utbildning. Hade vi inte gjort det hade det blivit en väldigt konstig signal utifrån ett regionalt perspektiv, vi finansierar ju de privata och offentliga med samma skattemedel. Därför är vi ju lika ansvariga att utbildningskvalitén inom det privata också fungerar och håller en god och hög kvalité.
  • Som högsta chef måste man ha kännedom om och säkerställa ett gott utbildningsklimat. Detta oavsett yrkesgrupp för annars kommer vi aldrig att kunna försörja vår svenska sjukvård i framtiden.
  • Vi är i skifte hela tiden i vårdformer, då behöver vi mera vara med i den utvecklingen, det kan inte komma som färdiga paket hela tiden.
  • Man kan tycka att, ja det kostar pengar att göra en sån här stor granskning, men det är faktiskt värt varenda krona, sett till vad det ger oss tillbaka i verksamheten.
  • Ni måste också dedikera ett tydligt mandat till en person, att leda det hela och det måste kommuniceras. Så att alla förstår vem det är som leder, och därmed och följer upp och säkerställer hela processen.
  • Sen är det oerhört viktigt med att följa upp. Att hålla handlingsplanen levande och det måste göras på alla nivåer, ända upp till högsta ledningen.