Hoppa till innehåll
Lipus.se / Hitta kurser / Frågor och svar

Frågor och svar

Här samlar vi vanliga frågor och svar som rör Lipus kurskatalog Hitta kurser.

Lipus hanterar inga anmälningar. Under avsnittet ”Praktisk information” hittar du beskrivet hur du anmäler dig till kursen.

Hitta kurser är en kurskatolog med kvalitetsgranskade och certifierade kurser för läkare. I kurskatalogen publiceras aktuella kurser från olika kursarrangörer, Lipus arrangerar inga kurser.

Nya kurser publiceras löpande vartefter de certifieras.

I Hitta kurser finns kurser från olika kursgivare som exempelvis sjukhus, företag, läkemedelsbolag och organisationer. Samtliga kurser vänder sig till läkare. De allra flesta kurser riktar sig till ST-läkare, men det finns kurser även för AT- och BT- läkare samt färdiga specialister.

De kurser som Lipus granskar och certifierar är kurser som:

 • stödjer läkarnas professionella utveckling
  medicinskt inriktade kurser
  verksamhetsstödjande kurser
 • riktar sig till läkare, eller till grupp av yrkesutövare där läkare ingår
 • äger rum i Sverige, eller äger rum i utlandet med i Sverige verksamma läkare som målgrupp

 

Aktiviteter som inte bedöms av Lipus:

 • Föreningsmöten utan utbildningsinnehåll
 • Produktinformation
 • Interna möten vilka ej är att betrakta som utbildning
 • Kurser med inriktning på estetiska kirurgiska ingrepp eller estetiska injektionsbehandlingar
 • Kurser som föregås av eller innehåller individuella skriftliga tester av deltagaren, exempelvis kartläggning i profiler eller liknande av enskilda deltagares personlighet eller kommunikationsförmåga, som har till syfte att spegla individen liknande 360- graderstest.

En Lipus-certifiering visar att kursbeskrivningen har kvalitetsgranskats enligt kriterier som tagits fram av professionen. Dessa överensstämmer väl med de kriterier som används bland annat i Europa för CME/CPD-ackreditering. Lipus certifierar årligen runt 200 kurser. Läs mer om kvalitetskriterierna här.

De statligt finansierade SK-kurserna handläggs av Socialstyrelsen. Klicka här för att läsa mer (länk till Socialstyrelsen).

Nej, Lipus ger inga egna kurser. Vi granskar och certifierar kurser som andra kursgivare skickar in till Lipus.

Ja, alla Lipus-certifierade kurser ska utvärderas av kursdeltagarna. Klicka här för att läsa mer om utvärderingsfrågorna samt se snittbetyg från 2020 och framåt.

Det är en prenumerationstjänst för kurser som har certifierats av Lipus. Du väljer själv vilka specialitetsområden du vill bevaka kurser inom. När en kurs inom ditt område har certifierats får du en mejlavisering. Tänk på att vissa regioner har spärrar för e-postutskick, så lägg gärna in mejladressen kurser@lipus.se som betrodd e-postadress. Klicka här för att anmäla dig till Lipus kursbevakning. Du kan när som helst avanmäla dig från kursbevakningen.